Ga naar hoofdinhoud

Brunssum, 7 oktober 2021 – Pater Wim van der Geest, van 1942-1944 kapelaan in de Sint Vincentius à Paulokerk in de parochie Brunssum-Rumpen, wordt op vrijdag 29 oktober a.s. geëerd met een plaquette. Wim van der Geest heeft in de oorlogsjaren cruciaal bijgedragen aan de succesvolle onderduik van vooral Joodse kinderen in Brunssum en omgeving. De plaquette wordt na een plechtige ceremonie in de Sint Vincentius à Paulokerk onthuld in het bijzijn van vele leden van de familie Van der Geest en vertegenwoordigers van Beverwijk, zijn geboorteplaats. De plechtigheid start om 15 uur.

Wim van der Geest werd op 8 december 1913 geboren als derde kind van Arie en Martina van der Geest-Van Eeden die in Beverwijk een slagerij hadden. Het zeer gelovige echtpaar kreeg in totaal 10 kinderen. Vier zonen kozen het slagersvak, zoon Wim kiest als enige de kerkelijke richting. In 1933 wordt hij opgenomen in de Congregatie der Lazaristen, een orde van missiepaters, gevestigd in Panningen. In juli 1940 wordt Wim tot priester gewijd. Zijn droom om als missionaris naar China te gaan wordt verstoord door de inmiddels uitgebroken Tweede Wereldoorlog. In plaats daarvan wordt hij in juni 1942 benoemd tot kapelaan in de Sint Vincentius à Paulokerk in Brunssum-Rumpen.

Joodse onderduik

In de jaren erna raakt Wim van der Geest actief betrokken bij het georganiseerde verzet. Hij coördineert en regelt tientallen onderduikadressen, bonkaarten en valse persoonsbewijzen. Arie de Zeeuw, voorzitter van de Jack Aldewereld Stichting uit Brunssum, licht toe: “Onze stichting richt zich op het onderduikverleden van Brunssum, de verhalen, de hoofdrolspelers en de locaties. Pater Wim van der Geest is een spil geweest in het helpen onderduiken van vooral veel Joodse kinderen. Met deze plaquette willen wij pater Wim van der Geest eren voor zijn nobele werk.”

Burgemeester Wilma van der Rijt ziet de plaquette als een passend eerbetoon: “Brunssum heeft een rijke historie op vele vlakken. De oorlogsjaren nemen daar een bijzondere plek in. Enkele honderden onderduikers, waaronder zeer veel kinderen, hebben in Brunssum de oorlog overleefd. We zijn de mensen dankbaar die zich daar met gevaar voor eigen leven met hart en ziel voor hebben ingezet. Pater Wim van der Geest was één van die mensen.”

Plaquette & kunstwerk

Op vrijdag 29 oktober 2021 om 15.00 uur wordt in de Sint Vincentiuskerk een plechtige ceremonie gehouden die openbaar toegankelijk is. In het bijzijn van familieleden en nazaten Van der Geest en vele andere genodigden wordt het leven van Pater Wim van der Geest herdacht met diverse toespraken. Tijdens de plechtigheid wordt ook een kunstwerk opgebouwd dat door leerlingen van Compass (Brunssum) en het Broeklandcollege (Hoensbroek) i.s.m. Yaka is gemaakt tijdens een project op school over pater Wim van der Geest. Educatie en de dialoog met jeugd is namelijk een van de speerpunten van de Jack Aldewereld Stichting. De plechtigheid wordt muzikaal opgeluisterd door het Mannenkoor Oranje uit Schinveld en Roger Moreno-Rathgeb uit Vaals.

De Vincentiuskerk is gelegen aan de Prins Hendriklaan 378 te Brunssum.

 

/-/-/-/-/-/-/-/-/

 

Over de Jack Aldewereld Stichting

De Jack Aldewereld Stichting is in 2020 opgericht en heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Brunssumse bevolking te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. De stichting is vernoemd naar Jack Aldewereld die als baby naar Brunssum is gesmokkeld en daar als onderduikkind de oorlog heeft overleefd.

Over de gemeente Brunssum

De gemeente Brunssum werkt nauw samen met de Jack Aldewereld Stichting om herinneringen aan het actieve verzet in Brunssum, en dan met name de grootschalige organisatie van de Joodse onderduik, vast te leggen en door te geven aan toekomstige generaties. In opdracht van de gemeente is momenteel een documentaire in productie waarin de laatste getuigen vertellen over de tijd waarin honderden Joodse kinderen tijdelijk een veilig thuis vonden bij Brunssumse gezinnen. De documentaire gaat in 2022 in première.

Noot voor de redactie

Meer informatie is verkrijgbaar via de volgende contactpersonen:

–        De heer F. Castermans, adviseur Communicatie gemeente Brunssum, 0613 739 273.

–        Omtrent het programma: de heer P. Schut, Jack Aldewereld Stichting, 0654 350 651.

–        Omtrent de Jack Aldewereld Stichting, de heer A. de Zeeuw, 0654 670 501.