Ga naar hoofdinhoud

 

JACK ALDEWERELD STICHTING AWARD 2022 VOOR BERT JAN FLIM

Uitgereikt tijdens het congres op 14 oktober

 Brunssum, 18 oktober 2022Tijdens het congres van de Jack Aldewereld Stichting op vrijdag 14 oktober in de Brikke Oave is voor de 2e keer de Jack Aldewereld Stichting Award uitgereikt. Wethouder Hugo Janssen van de gemeente Brunssum reikte de Award uit aan historicus/schrijver Bert Jan Flim, gespecialiseerd in de Joodse onderduik.

Jack Aldewereld Award

Deze jaarlijkse onderscheiding, bestaande uit een gegraveerde metalen penning en een oorkonde, wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt om het onderduikverleden van Brunssum op de kaart te zetten. Vorig jaar werd de onderscheiding voor het eerst uitgereikt, en wel aan Jack en Ina Aldewereld, beschermheer en beschermvrouwe van de stichting.

Bert Jan Flim heeft niet alleen veel onderzoek gedaan naar de smokkelroutes die werden gebruikt om de Joodse kinderen veilig in Brunssum te krijgen, maar heeft dit ook nog eens boeiend vastgelegd in meerdere boeken. Honderden gesprekken met verzetsstrijders en onderduikers vormen de basis voor zijn boek ‘Het Grote Kinderspel’. Hierin schrijft hij over de NV Groep, een verzetsgroep van vooral jonge studenten uit Amsterdam die hier in Brunssum hun hoofdkwartier vestigden. Hij beschrijft de gevaren, de hoop en de moed op een manier die Brunssum voor altijd op de kaart zet.

Dankzij de moed van deze jonge mensen konden honderden Joodse kinderen gered worden.

Bert Jan Flim is momenteel fulltime bezig met het beschrijven van de verhalen van 2500 Joodse oorlogspleegkinderen die in de niet-georganiseerde onderduik zaten. Een gigantisch project dat hij bij en samen met Herinneringscentrum Kamp Westerbork uitvoert.

Eerste congres

De uitreiking van de Award vond plaats aan het eind van het eerste openbare congres van de Jack Aldewereld Stichting, dat door zo’n 140 mensen werd bijgewoond waaronder twee klassen middelbare scholieren. Vier toonaangevende sprekers – Theo Bovens, Elle van Rijn, Bert Jan Flim en Martin van der Weerden – lieten tijdens deze memorabele middag hun licht schijnen op het maken van keuzes, burgerschap en de rol van opinieleiders.

Voorafgaand aan de Award-uitreiking ging de documentaire in première die in opdracht van de gemeente Brunssum is gemaakt over de onderduikgeschiedenis van Brunssum in de Tweede Wereldoorlog. In de documentaire worden o.a. enkele overlevenden geïnterviewd en komen historische locaties voorbij die een grote rol hebben gespeeld.